Почивни Дни 2020

Празнични и Почивни дни за 2020 - Църковен Календар и Имени Дни

Бъдни вечер-24 декември, Бъдник, традиции на трапезата, почивни дни

badni-vecher-24-dekemvri

24 декември е една много светла дата в календара, защото на този ден празнуваме един от най-хубавите християнски празници, а именно Бъдни вечер. Той е първият от поредицата празнични дни 24, 25, 26 декември. На следващия ден – 25 декември, е Рождество Христово, а на втория ден от Коледа26 декември, е така нареченият  Събор на пресвета Богородица - имен ден за всички, носещи имената  Йосиф, Дарина, Дачо, Дацо, Жозеф, Давид.

Бъдни вечер сбира цялото семейство в очакване раждането на Иисус Христос– Божия син. Библейските предания разказват, че именно на 24 декември  Дева Мария е изпитала първите родилни мъки, затова и този празник е изпълнен със символика, както и се спазват редица обичаи.

Бъдникът – един от най-ярките символи на Бъдни вечер

Традициите повеляват на Бъдни вечер млад момък, пременен в най-новите си одежди, да отсече в гората дъбово дърво – така нареченият Бъдник, с който да влезе в къщата и да го остави да гори в огнището. Символ на раждането на Христос, живота и благоденствието на дома, Бъдникът не бива да угасва цяла нощ, затова и членовете на семейството се редуват да го пазят. Счита се също, че по това дърво могат да се правят различни предсказания. Така например, колкото повече искри излизат от него, толкова по-голямо изобилие очаква домакините – добитъкът ще се рои, на полето ще се събира богата реколта, а те самите ще са здрави и честити цяла година. След като изгори напълно Бъдника, пепелта от него се носела при семето, което предстои да бъде засято, както и малка част се ръсела в храната на добитъка, за да е здрав и да се множи.

 

Какво повеляват традициите за трапезата на Бъдни вечер

Трапезата на Бъдни вечер е празнична, като с нея се отбелязва краят на  четиридесетдневните коледни пости. Гозбите  следва да бъдат постни и също така да бъдат нечетен брой – 7 (като дните в седмицата), 9 (като бременноста при жените) или 11.

Прави се пита с късмети, като на софрата присъстват също варено жито, баница с тиква, орехи, кромид лук, ошав, варен боб, сарми с ориз или булгур, пресни плодове, чесън, мед и други.

Вечеря се рано, а за да се радва дома на изобилие, трябва да се вкусят всички ястия на трапезата. Оставя се оставя и едно празно място – то е за починалите близки.

Формата на питата с късмети е винаги кръгла /символ на цикличността и безконечността/, а в нея се поставя сребърна пара или дрянови клонки, които са символ на здраве и плодородие.

Самата пита се меси рано сутринта с бяло брашно и така наречената мълчана вода – донесена от момите с менци при пълно мълчание. Същото тесто се използва и за омесване на краваи за коледарите. Вечерта питата се разчупва от най-възрастния член на семейството, а първото парче се пази за Богородица и близките, които вече не са сред живите. Следващото парче се нарича на дома, а след това се раздава по едно парче пита на всеки от семейството.

Според народните вярвания, както протече Бъдни вечер, така ще отиде и цялата година, затова на този празник е много важно семейството да се събере и да бъде сплотено и любящо.

Как ще почиваме около Коледа 2020 година

24 декември 2020 година се пада в четвъртък. Официалните почивни дни продължават от 24 декември до 28 декември /понеделник/ включително.

Идеи за отпуск около Коледа и Нова година

Една от добрите идеи за отпуск е да си вземете три дни почивка за датите 21, 22 и 23 декември, съответно понеделник, вторник и сряда. Така ще си осигурите цели 10 дни почивка, считано от събота, 19 декември.

Друг, не по-малко добър вариант, е да си вземете почивка за дните 29, 30 и 31 декември, което се пада вторник, сряда и четвъртък.  По този начин ще ви се съберат девет почивни дни, считано от 24 декември.