Почивни Дни 2020

Празнични и Почивни дни за 2020 - Църковен Календар и Имени Дни

31 декември 2020-Нова година, новогодишна трапеза,сурвакане

На 31 декември 2020 година посрещаме Нова година. Този празник е един от най-очакваните както от малките, така и от възрастните. Настроението е приповдигнато, току-що сме отпразнували и Коледа,  получили сме подаръци от близките и безкрай сърдечни пожелания!

В България традициите при празнуване на Нова година са свързани отново /както и на Рождество Христово/ със събиране на цялото семейство, приятели и роднини. Колкото е по-голяма компанията, толкова и празникът е по-ярък и запомнящ се.

Новогодишната трапеза

Тя задължително трябва да е пищна, за да върви на изобилие през цялата нова година. Най-често се приготвя свинско с кисело зеле или сарми, печено пиле /пуйка/ пълнена с дреболии и ориз, овкусена с множество подправки.

Важно е също на масата да се сложи и чесън, жито, орехи, сушени плодове, туршия, лук, които се запазват до 6 януари - Йордановден.

Важна част от празничната трапеза е новогодишната баница с късмети.  По това какъв късмет се е паднал, се гадае каква ще бъде годината за всеки.

Нова година и сурвакането

Това е един от най-популярните у нас обичаи, при които децата се събират на 1 януари, за да обходят къщите на роднини, близки и съседи. Те носят сурвачки, които са собственоръчно изработени от дрянови клонки, украсени богато със сушени плодове, кравайчета, пуканки, дребни парички, декорации от цветни вълнени снопчета и други. С тези сурвачки се извършва ритуалът сурвакане, при който детето леко „удря“ гърба, първо на най-възрастния от семейството, наричайки за късмет и здраве през новата година. Ритуалът се повтаря, докато не бъдат сурвакани всички в къщата. За да се отблагодарят за благословията, домакините даряват сурвакарчетата с колачета, пари, сушени плодове, орехи и други.

А ето и няколко любопитни факта от празнуването на Нова година по света:

  • В Англия се вярва, че първият човек, влязъл в къщата след Нова година, трябва да бъде тъмнокос момък, който да донесе специални дарове – хляб и сол, като хлябът е символ на изобилието, а солта на топлината в дома.
  • В Япония на Нова година също се събира цялото семейство, а специално внимание е обърнато на декорацията на къщата. Използва се много въображение и предимно естествени материали като цветя, сливи, борови клонки, бамбук. Те имат специална символика и се вярва, че помагат за благоденствието на фамилията, както и на това децата да растат бързо и да бъдат здрави.
  • В Китай на Нова година боядисват вратите в червено, защото този цвят за тях е символ на щастието. На децата се раздават подаръци, които също са опаковани в червено.
  • В Испания се вярва, че да ви върви през новата година, трябва да похапнете точно в полунощ 12 гроздови зърна – по едно зърно за всеки удар на часовника в полунощ.
  • В Италия на Нова година също е много празнично и задължително се разменят подаръци между роднини и близки. Особеното е, че тези подаръци се избират специално и винаги носят определено послание, отправено към получателя.

Как ще почиваме около посрещането на Нова година  

Посрещаме 2021 година на 31 декември срещу 1 януари, който се пада тази година в четвъртък. Първият ден от новата година е петък - официален празник и почивен ден. Следват още два почивни дни за уикенда – 2 и 3 януари 2021 г.

Идеи за отпуски около Нова година 2020 

 Ако искате да имате по-дълга ваканция около Нова година, добра идея за отпуск е да си осигурите почивка трите работни дни преди Нова година – 29, 30 и 31 декември 2020 г. Те се падат вторник, сряда и четвъртък, а като вземем предвид, че 28 декември /понеделник/ също е почивен ден, то вашите почивни дни ще се окажат цели девет, считано от 24 декември – Бъдни вечер. Чудесен повод да прекарате повече време с най-близките хора по време на най-очакваните празници през годината!