Почивни Дни 2021

Официални празници, имени дни, православен календар и идеи за отпуски

Значение на българските имена

преди 9 месеца 958 Имени Дни 2020

Знаете ли кое е това нещо, което е ваше, но го използвате много рядко вие, а в повечето случаи другите? Досетихте ли се? Това е вашето име. Когато попитаме някого как се казва, името му е нещо като знак, белег, отличителен елемент за него. Да, факт е, че много имена се повтарят, но когато асоциираш даден човек с името му, то сякаш се превръща в негово второ аз.

Казват, че името може да предопредели съдбата на един човек – като значение, звучене. И дори и да се казвате Иван Иванов или Петър Петров, това не е случайно. Това е вашата идентичност, второто ви аз.

В България има традиция да кръщаваме детето на бабата или дядото, като знак на уважение към тях. Особено в миналото първородното дете, ако е момче, се кръщава на дядото, ако е момиче — на бабата от бащина страна. Реално то си идва с името и изобщо не е ставало на въпрос да се мисли за друго име. Второто дете носи имената на дядото или бабата по линия на майката. Трето, четвърто и т.н. деца носят имена на близък роднина или на кръстника.

В случай, че детето се роди на някой голям празник, то може да носи име на светец или такова, което съответства на този празник.

Смята се, че не е хубаво бебето да се кръщава на възрастни родители, които са починали, но това е въпрос на личен избор и на вярванията на майката и бащата.

Що се отнася до многообразието на имена, то е безкрайно. И ако в миналото имаше именник, по който младите родители трябва да изберат как да се казва детето им, днес няма такова правило и реално всеки може да кръсти детето си както си поиска, колкото и абсурдно да е името.

Като цяло българската именна система е много богата и има своя дълга история. Това се дължи не само на изконните български традиции, но и на факта, че страната ни е била много пъти за продължителни периоди, поставяна под различни владичества, което от своя страна е оставяло своя отпечатък върху традициите и имената. У нас църквата никога не е била толкова силна, че да наложи само християнския именник. Но за сметка на това може да се похвалим с богатство на славянските имена, на имената на племената, племенните родове, на владетели и царе.

Българската именна система дели имената на три класа. Мъжките имена, завършващи на съгласна, са характерни за цялата българска езикова територия, която не е само в България, но и в Банат, Бесарабия, Македония, Северна Гърция.

Имената, които завършват на “- о” - като Стойо, Пейо(Пею), Пено, Дано, са преди всичко имена от Източна България. Когато имената завършват на “- е ” като Пене, Дене, Тоше, са имена от югозападните краища.

Но нека да погледнем към българските традиции и да видим как се формират традиционните за нашата страна такива.

Обръщайки поглед към миналото, българските владетели са тези, на които много хора решават да кръщават децата си. Напоследък става все по – популярно за момче да се избират имена като Аспарух, Боян, Баян, Борил, Крум, Кубрат, Пресиян, Преслав, Тервел, Омуртаг....Ако не е наследено, се смята, че тези имена носят сила и късмет.

Много популярни и модерни имена днес са Ивайло, Калоян, Борис, Йоан.

Библейските имена и тези, които са носени от светци и мъченици, са популярни не само у нас, но и в целия християнски свят в Европа. Давид, Самуил, Йосиф, Вениамин, Йоан, Матей, Сава, Наум, Атанас, Антон, Димитър, Георги, Константин, Петър, Павел, Екатерина, Николай, Никола, Михаил, Ангел, Ивайло.....са само малка част от разпространените у нас библейски имена. И колкото и да не ни се вярва, но често родителите, когато кръщават децата си така, не влагат мисълта, че дават на малките имена на светци.

Тук може да включим и някои производни имена като Ян (от Иван), Камен (Петър означава камък и в българския език съответства на Камен).

Международните имена са друга група и намират много почитатели. Например Мария – най – разпространеното българско име се среща в почти всички страни по света. Смята се, че то се свързва с Дева Мария - св. Богородица.

От мъжките имена, най-разпространеното е Александър. У нас може да се срещне и като Сашо или Алекс, но често това е съкращение на по-дългото име. Подобни имена са Ана, Анета, Елена, Мартин, Иван (Айвън, Ивън), Петър (Питър, Пьотр, Петер), Филип, Виктор, Емил, Антон, Никола, Теодор.

Може би сред най-хубавите български имена са тези, които се свързват с един от най-цветните пролетни празници – Цветница. И ако искате детето да празнува на тази дата, изберете някое от красивите „цветни” имена – Цветелина, Цветан, Камелия, Ружа, Лиляна, Лилия, Виолета, Калин, Явор, Ясен, Иглика, Жасмина, Детелина, Малина, Невена, Маргарита, Теменужка, Ралица, Росен, Кремена и други. Имената на цветя са предимно за жени.

Имена, които идват от месеците са друга категория, която може да класифицира българските имена. Например Марта, Мартина, Мартин са на месец Март, Мая е за месец май, а имената Юлиян, Юлия, Юлий, Август, Августина са на съответните месеците от годината.

Символ на сила и мощ са имената, които идват от тези на животни – Орлин, Вълчо, Вълко. Имена, свързани с огъня са Искра, Огнян, Пламен.

Живко, Живомир, Жива, Здрава, Здравка са пожелателни имена за живот и здраве и много родители кръщават децата си така. Имената, които пожелават сила, са Страхил, Силян, Войно, Бойко. Красиви, макар и не толкова популярни имена са Гълъб, Паун, Славея, Сокол.

Когато някое чуждо по произход име напомня на позната дума, хората го свързват с тази дума и го смятат образувано от нея, т.е. преосмислят името. Така от гръцкото Тихон - "щастливец" са възникнали имената Тихо, Тихол, Тишо и ние смятаме, че крият значение "тих".

В България има и много имена, които са заимствани от гръцки език. Така например от Тодор или Доротей, което означава "дар от Бога, Божи дар", идва Божидар; от Благородна — Евгения, Боголюб — Теофил или Филотей, Възкресия — Анастасия, Кръстьо — Ставри, Надежда — Елпида, Небесна — Урания, Спас — Сотир, Сребро — Аргир.

В някои български корени има близки, дори еднакви по значение гръцки или латински. Такива са: Богдан — Теодосий, Божана — Теофана, Веселин — Иларион, Воин, Войно — Страти, Господин — Кирил, Желязко — Сидер, Живка, Жива — Зоя, Камен — Петър, Люба — Агапия, Мира — Ирина, Руса, Руска — Ксанта, Светла — Фота, Сретен — Тихон, Черньо — Мавро и много други.

Значение на бълагрските имена и имени дни. Разгледай нашия именник