Почивни Дни 2021

Официални празници, имени дни, православен календар и идеи за отпуски

Йордановден ( Богоявление ) - 6 Януари | Именници, Традиции и Обичаи

Йордановден, познат още като Богоявление и Водици, се отбелязва на 6 януари. В християнската традиция празникът отбелязва кръщението на св. Йоан Кръстител във водите на река Йордан. Нарича се Богоявление, защото тогава Бог се явява в триединната си същност : Богът Син Христос, Светият дух като гълъб и гласът на Бог отец, който оповестява, е Христос е негов син. В народната традиция Йордановден слага края на Мръсните дни, започващи от Коледа.

В дена преди Йордановден се говее на кръста – не се яде блажно, а мъжете и жените не трябва да се събират. На трапезата се слага питка, фасул, варено зеле и сърми, орехи и др. Тази питка е само за дома и е една от 3 хляба, които се замесват с остатъка от старата миналогодишна светена вода. Втория хляб е за гостите, а третия се оставя пред вратата на къщата заедно с вино – за минувачите. Трапезата се прекадява от най-стария мъж в семейството. Това е последната трета кадена вечер след Бъдни вечер и Васильовден в някои райони след Игнажден. В народните представи в нощта срещу Йордановден небето се отваря около полунощ, когато е ничие време. Ако човек може да го види, каквото и да си пожелае ще се сбъдне.

На самият празник свещеника хвърля кръста в реката или езерото. Вярва се, че човека, който го извади ще има много здраве и късмет през идната година. Днес този ритуал продължава да се прави в редица места в България, събират се много хора и в състезанието за вадене на кръста има и атрактивен момент. В някои региони предварително се избира кой да вади кръста и той ще бъде кум за една година до следващия Йордановден. На празника той трябва да приготви трапезата и да покани всички на нея. В Калофер на този ден мъже играят хоро в ледените води на реката.

От светената вода всеки си взема за вкъщи, тъй като тя пази от болести. Вярва се, че богоявленската вода има много по-голяма сила от водата, осветена на друг празник; тя не се разваля и не помътнява, колкото и дълго да стои. Съхранява се през цялата година на тежки моменти в семейството, ако някой легне болен. Взема се свещ от храма и с нея се запалва нов огън в кадилото в дома. На Йордановден чемширените китки от Рождество Христово се изгарят върху железен предмет, а пепелта се полива със светена вода и се заравя под овошка или трендафилов храст.

В Смолянско и Търновско прогонват Поганите дни с обредна Сивойница. Две моми се обличат като булка и момък и пресъздават традиционна сватба в миналото.

Имен ден празнуват всички с имената : Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордан, Йордана, Йорданкa, Найден и Теодосий.

Значение на бълагрските имена и имени дни. Разгледай нашия именник