Почивни Дни 2021

Официални празници, имени дни, православен календар и идеи за отпуски

22 септември - Обявяване на независимостта на България

22 septemvri

22 септември е изключително важна дата в родната ни история. На нея, в далечната 1908 г., 30 години след подписания Санстефански мирен договор, България отново изгрява върху картата на Европа, обявявайки своята независимост.

По този начин и финалните васални връзки с Османската империя са окончателно прекъснати, а Княжество България се превръща в независима държава, оглавявана от коронования цар Фердинанд.

Нека разберем как точно се е стигнало до това велико събитие:

Руско-турската освободителна война води до освобождаването само на част от България. По късно, на 6 септември 1885 г., териториите южно от Балкана отново биват присъединени към българската държава, но тя продължава да бъде княжество, васално на султана.

На 22 септември 1908 г., понеделник, в старопрестолната столица Велико Търново, цар Фердинанд II прочита Манифест и така слага началото на българската независимост, като самият той получава титлата Цар на българите.

Трябва да отбележим, че в исторически план, именно началото на двадесети век се оказва най-благоприятно за обявяване независимостта на младата ни държава. Същата година турският султан е бил зает да разрешава важни вътрешни проблеми -  Османската империя е разтърсена от революция, завършила с успех за реформистите. Същевременно Австро-Унгария, като част от Великите сили, наложили Берлинския договор, е имала намерение да анексира  провинциите на Османската империя - Босна и Херцеговина, а това е в противоречие със споразумението. Затова и срещата на княз Фердинанд с император Франц-Йосиф във Виена точно по това време никак не е случайна. Само ден след българската независимост е обявена, Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина, а събитията остават в историята под името Балканска криза.

Министър-председателят Александър Малинов и княз Фердинанд I се срещат в нощта срещу 22 септември край Русе, като това се случва на яхтата „Хан Крум“. Съвместно с цялото  правителство те се отправят към старопрестолния град. Пътуват с държавническа железница, която прави регламентирана почивка на гара Две могили. Именно това е мястото където  Малинов написва Манифеста за независимостта, а министрите и княза полагат подписите си под него. След това идва ред на официалното обявяване на независимостта в Търново.

Въпреки това, за да се постигне международно признание на акта, са необходими огромни дипломатически умения и сили. Що се отнася до Австро-Унгария, те признават независимостта ни, но Британската империя поставя условия за старт на преговори между правителство и Високата порта. Те започват своевременно. Високата порта настоява за плащането на по-голям данък от страна на България, но министър-председателя Малинов отказва своеобразният „откуп“. В отговор Османската империя заплашва с война. Тук на помощ се озовава Русия, която прави всичко възможно да изглади противоречията между двете страни. През пролетта на 1909 г. биват подписани споразумения и Османската империя оттегля финансовите си претенции към княжество България, в замяна на което получава опрощение на своите задължения към Русия  от войната /1877 – 1878 г./.

Така, на 6 април 1909 г., родината ни отново изгрява на картата като независима европейска държава – в рамките на следващите 10 дни младата държава е призната за царство и от Европейските сили.

Как ще почиваме на 22 септември 2020 година?

22 септември 2020 г. е обявен за официален празник през 10 септември 1998 г., с решение на Народното събрание и се нарежда сред останалите почивни дни.

22 септември 2020 година – идеи за отпуск

Тази година се пада във вторник, като това дава две добри възможности за осигуряване на почивка – на по-кратка и на по-дълга. Първият вариант е да си вземете един ден отпуск за 21 септември, понеделник. Така, заедно с предшестващия националния празник уикенд, се оформя една приятна ваканция от четири последователни дни.

В случай, че искате да я направите 9 дни, има още една добра идея – вземете си отпуск и за 23, 24 и 25 септември 2020 г., съответно сряда, четвъртък и петък.

Значение на бълагрските имена и имени дни. Разгледай нашия именник