Почивни Дни 2021

Официални празници, имени дни, православен календар и идеи за отпуски

Информация за Коледа-обичаи, Стефановден, празнуване, почивни дни

koleda

Един от най-чаканите и обичани празници в България е Коледа. По стар обичай тя се празнува три дни – на 25, 26 и 27 декември.

25 декември - Коледа

Рано сутринта на 25 декември вярващите обличат празнични дрехи и посещават църква, където присъстват на отслужване на празнична литургия за благоденствие и здраве.

В по-стари времена, в чест на Рождеството, на мегданите по селата са се извивали и празнични хора.

Друг много ярък коледен обичай е коледуването, което започва още в ранните часове на 25 декември – Голяма Коледа.  Коледарчетата обикалят къщите с възгласи ”Бог се роди, Коледо”, а честитите домакини ги даряват с кравайчета. Счита се, че всеки дом, който коледарите посетят ще се радва на много здраве и късмет.

Традицията повелява също и трапезата да се украси с борови клонки и свещи, както и да се отрупа с блажни ястия – месо, баници, пълнено печено пиле, свинско с кисело зеле, кюфтета, пастърма и други гозби, с които се слага край на дългите коледни пости. Задължително се пече и обреден хляб, който най-старият от семейството разчупва късовете и ги раздава на всички. 

25 декември е имен ден и за много българи, които носят имената  Христо, Християн, Христина, Християна.

26 декември - Събор на Пресвета Богородица

26 декември, вторият ден на Коледа е Събор на Пресвета Богородица и всички се събират за да почетат светицата. На този ден не се работи, а празничната атмосфера продължава, като се посрещат гости и се гощават с местни гозби, плодове, ракия и вино. На втория ден на Коледа именни са всички хора, които носят следните имена - Дарко, Дако, Дачо, Йоско, Давид, Йосиф, Дарина.

27 декември - Стефановден

Последният ден от Коледните празници е 27 декември - Стефановден,  посветен на първомъченика на християнската църква архидякон Стефан. Затова и празнуват всички, носещи имената Стефан, Стояна, Стефания, Стефана, Стоян.

На този празник семейството се събира на трапеза, отрупана с месни ястия - баница с месо, свинско с кисело зеле и други, а основен обичай е ладуването. Името му е свързано с припева: “Ой ладо, ладо, момиче младо” и същността му се изразява в гадаене за женитба. Всички моми трябва да натопят китките си или друг личен аксесоар в менче с вода. Следващата сутрин една от неомъжените жени, пременена като булка, изважда китките от менчетата, докато другите припяват песни – така наречените ладанки, за сватба и честит семеен живот. 

Как празнуват Коледа по света?

  • В Бразилия всички сядат на празничната трапеза в полунощ на 24 декември и се веселят шумно до сутрешните часове на 25 декември, като част от тържеството включва и пускане на фойерверки. Празникът е свързан и с раздаване на подаръци от бразилският Дядо Коледа, наречен Папай Ноел.
  • В САЩ и Англия коледните подаръци идват в сутрешните часове на 25 декември и са напъхани в коледни чорапи. За децата това е голяма радост и те нямат търпение да ги разопаковат, за да видят какво е донесъл тази година Дядо Коледа.
  • Коледната украса във Франция включва клонки от самодивски чемшир - див, бодлив вид, без който не трябва да осъмва нито една къща, ако домакините искат да се радват на щастие и късмет през новата година. Подаръците се носят на 25 декември от френският Дядо Коледа – Пере Ноел.

Как ще почиваме на Коледа 2020 година

25 декември 2020 година е в петък, като поредицата почивни дни започва още от Бъдни вечер -24 декември, четвъртък и продължава до 28 декември включително, който се пада в понеделник.

Идеи за отпуск около Коледа 

Ако искате да удължите ваканцията си, има добри идеи за отпуск, например да си три дни от понеделник – 21 декември, вторник – 22 декември и сряда – 23 декември. По този начин си гарантирате 10 почивни дни от събота, което са пада 19 декември.

Значение на бълагрските имена и имени дни. Разгледай нашия именник